Sayfalar

Pazar, Ekim 31, 2010

İlk Tiyatromuz...


Anne,çocuğunu tiyatroya götürmek istemiştir ne zamandır."Resim yapıyoruz,kitap okuyoruz,şarkı söylüyoruz ama sinema ve tiyatroylada tanıştırılması gerek" diye düşünmüştür.
Sinema için erken olabilir,uzun süre sabit kalmayı gerektirdiğinden çocuk sıkılabilir,heveslendireyim derken hepten ters tepebilir.
Ama tiyatro neden olmasındır ? Hem daha kısa, hemde bizzat canlı canlı yaşanılanları görebilmek daha ilgi çekici olabilir.


Yaşına uygun bir oyunda seçildimi tamamdır bu iş.
Daha gitmeden evde anlatılır durum,çok güzel bir oyun oynanacağı ve koltuğunda oturup izlemesi gerektiği tembih edilir.
Vee girilir salona,şaşkın gözlerle etraf incelenir,sahnedeki dekor oyuncaklarla "oyniyimmi annecim" diye bir şans denenir,ama çok zorlanmaz.Perde açılana kadar etraftaki çocuklar gözlemlenir,bazılarıyla sohbet edilir hatta gıdıklamaca oynanır :)

Ne olur ne olmaz diye erken gidildiğinden sabırsızlıkla oyunun başlama saati beklenir.Anne"inşallah çişi mişi gelmez wc ne taraftaki acep, bi koşu yetiştiririm",çocuk "Ahh şu sahnedeki bisiklete bi binebilsem"diye düşünmektedir bir taraftan.


Otur,kalk,"şurası dahamı iyiki,arkayamı geçsek,ön tarafa başka gelen olurmuki " diye düşünürken başlama saati gelmiştir bile. 


Büyük bir dikkat ve ilgiyle oyun izlenir,tamda annenin kızından beklediği gibi.Aralarda anne ile sahne üzerine sohbet yapılır bıdı,bıdı,bıdı...
Prenses ablanın sorduğu sorulara salondaki çocuklarla birlikte "eveeeeett,haaaayıırrr" gibi cevaplar verilir tahmin edildiği üzere ve tabiki şak şak şak alkışlar eşlik eder müzikli ve danslı sahnelere.

Konu oyuncak dolu bir odada geçmektedir.Oyuncaklardan prenses,tavşan,ayı,tilki canlanır ve oyun oynamaya başlarlar.Ama oyunun adı "Yalancı Tilki" ya,bu tilkicik durmadan rahatsız eder arkadaşlarını,canlarını acıtır bazen,yalan söyler sürekli.Ve birgün onları korkutacağım derken çöp kutusuna sıkışınca yine arkadaşları yardımına gelecektir,o günden sonra iyi olmaya söz verir tilkicik ve birdaha hiç yalan söylemeyeceğine.Ana temada yalanın ne kadar kötü birşey olduğunu çocuklara kavratmaktır zaten.Aralardada oyuncaklara zarar verilmemesi gerektiği ve oynadıktan sonra toplanması gerektiği mesajı verilir. 


Çocuk sevinçle alkışlar,ne kadar anladı bilinmez konuyu ama yüzü gülmüştür ya önemli olanda odur.

Annede kızıyla birlikte bir ilki yaşamış olmaktan dolayı mutludur,gururludur.
Bunu ilerleyen zamanlarda sinema,konser v.s. takip edecektirya onun hayalini kurmaktadır,kızı büyüdükçe paylaşımlarda zenginleşecektir ve gözleri dolmaktadır.

17 yorum:

annelili dedi ki...

Ne güzel birşey yapmışsınız. Biz tiyatroda pek başarılı olamamıştık...

Başak dedi ki...

ne güzel anlatmışsın,heveslendirdin beni.Biz daha başlayamadık böyle aktivitelere,anne pek korkak:)

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Ne iyi etmissin,bence cocuklar tiyatroyu gercekten seviyor,hele birde türkceyse:) Yani burda anlayabilmek icin önce cocugun Almanca bilmesi sartta o yüzden dedim(Türkce oyunlar cok nadir)...Benim kizlarda cok severler,bu ara hep babamiz götürdü,etrafimiz kücük büyük Tiyatro salonlariyla dolu cünkü!hatta bugünkü oyuna ikinci gidisi olacakti ama yer yokmus!Kisa olmasi cocuklarin SIKILMAMASI icin,sinema icinde henüz erken,ama cocuk sinemalarida kisa tutuluyor,o zaman rahatlikla götürebilirsin,Ilayda bayiliyor ve oyundan ciktiklari zaman agliyor:( öptüm Duru'yu yanaklarindan,sevgiler...

SERRA dedi ki...

Betül ilk sinemasına 5 yaşında gitmişti ve sorun çıkarmamıştı ,ilk tiyatronuz hayırlı olsun:)

Hande dedi ki...

Ne güzel olmuş, sizin adınıza çok sevindim..Darısı başımıza..

Ömer Tuna dedi ki...

Harika bir ara bizde gitmeliz ama ben anlayabileceğinden şüphe duyuyorum şu sıra, yinede farklı bir ortam Duru çok mutlu belli oluyor yüzünden

Nihal M. dedi ki...

işte budur ayşegülcüm... süper ötesi...
bizede nasip olsa keşkem ...Urası düşünemiyorum tiyatroda... acıcık uslansın söz götürcem bende...
öpüyorum...

Emine dedi ki...

Ne güzel eğlenmişsiniz,süper olmuş gerçekten.Darısı başımıza:)

Tuğra'nın Annesi Emine dedi ki...

Canım ne iyi yapmışsınız. Zaten biz anneler tedirgin oluyoruz severmi sevmezmi diye..Ne yani sevmezse çık işte oyundan, zorla değil ya!
Ama onlar her dafasında bizi utandırıyorlar işte :))
Maşallah duruya, çok eğlenmiş belli.Bende çok tedirgin gitmiştim ama ummadığım perfonmansı gördüm bizim cücede.
Devamı gelir inşş, paylaşımlarını bekliyoruz ;)

Deniz dedi ki...

Harika:) Hangi salon burası?

sanberk dedi ki...

tiyatru süper sğper yapmışsınızAyşegül.Zaten sana söylemeyi düşünüyordum.ÇÜnkü duru tiyatroya gitmek için hazırdı artık.Çok çok iyi etmişsiniz.Duru seni hiç özmez yaramzlık yapmaz:)Afferin durucuma:)
Şöyle gözüm önüne geldi şimdi ilk girdiği an,şaşkın bakışları aklıma geliyor o kadar tatlı oluyorki o zaman:)
Hatırlıyorsan Merve ve Sanberk kavga ederlekn onlara öyle şaşkınlıkla bakıyordu :))))))

ayşe arslan dedi ki...

amaan duru tiyatroyamı gitti.maşallah duruya ve sana ayşegülcüm,hiç boş durmuyorsunuz.duruya kocaman alkış orda yaramazlık yapmadığı ve oturup izlediği için
yiğiti hiç hayal bile etme zahmetine girmiyorum,herkes bize bakardı,büyükçe bir hüsranla totoma bakarak eve dönerdim
sevgilerr

Ömer Tuna dedi ki...

Merhaba mimin var bevde uğrarmısın?

sanberk dedi ki...

canım blgoumda senin fikirlerini bekliyorum.

bahriye-krm dedi ki...

canım bizde merakla bekliyoruz paylaşımlarınızı...ilkleri yaşamak çok güzel ...hele de zevk alınarak yapılan ilkler...tiyatro bizim de aklımızda...dediğin gibi doğru oyun seçimi çok önemli...
duru'nun yakın çekim resimlerine bayıldım...tam bir güzellik...maşallah....

Unknown dedi ki...

aaa burda da çok güzel bir duru varmışşşşşşş :))

ayşegül dedi ki...

çok teşekkür ederim hepinize,biraz gecikmeli oldu cevabım bi süreliğine ananeye gitmiştik.
evet çok sevdik biz tiyatroyu ayda enaz bir kere götüreceğim bundan sonra.
henüz gitmeyenlerede bi denemelerini tavsiye ediyorum eğer olumsuz olursa yarıda kalkılır en fazla,belkide tahmin edilenin aksine çok eğleneceklerdir.

Deniz,burası Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi-Pendik.

esracım mimini aldım,en kısa sürede yazacağım çok teşekkür ederim.

isoon,hoşgeldin :)