Sayfalar

Pazar, Mayıs 23, 2010

Yaşasın Sessizlik

g

Aman ne zormuş çocuklu misafir ağırlamak.Helede yatılıysa ve helede çocuklardan ikisi gremlinler gibi ordan oraya saldırmaya çok müsaitse.Misafir dediğime bakmayın bizzat kendimin yeğenleri olmakta bu ufaklıklar.Aslında boyca o kadar ufaklık olmasalarda potansiyel olarak problem çocuk filmindeki ufaklıktan hiçbir farkları yok.

Benim sevgi pıtırcığı kızımda bütün gün küçük emrah modunda olan bitenlere bi anlam vermeye çalıştı durdu.Genelde yalnız olduğu vede sessiz ortamlarda bulunduğu için çok garipsedi bu durumu.Kolunun altına tutuştuduğu herhangi bir bebek yada peluş oyuncağıyla (bkz.resim no:3),bu sürekli hareket halinde olan ve birbirleriyle didişen küçük insanların peşinden koşturup,neden niçin böyle davrandıklarını çözmeye çalıştı kendince.Ama bulamadı sanırım,zira bende hala düşünmekteyim :)

Allahtan kendinden 6,5 ay büyük hemcinsi diğer kuzeni daha tam kıvama gelmediğinden biraz olsun Duruyla güzel zaman geçirebildi.

Neyseki öğleden sonra yolcu ettim hepsini ve eski sessiz evime kavuşabildim.Ama kulaklarımda hala sesleri uğulduyor,bu etkiden kurtulmam birkaç gün sürecek gibi :)

Duru gerçekten tam bir sevgi pıtırcığı  :) çünkü ne sahiplenilen oyuncağını gidip çekip alabilir ne vurmayı bilir ne ısırmayı,nede ittirmeyi.Oyuncaklarınıda birazcık ikna ile kolayca paylaşır.Öpmeyede bayılır,diğer anne hadi yavrum öp Duru'yu dediğinde bile bizimki öpücük konduruverir ilk denk gelen yere.

Duygusal benim kızım duygusal.Annesinin "üzüldüümm" sözünede hiç dayanamaz hemen gelip sarılıp öpücüklere boğar,"anneee" diye hafif gülümseyerek tatlı tatlıda seslenir teselli ederekten.


Yalnız bu pıtırcık artık öğle uykusu uyumak istemiyor.Ben bu satırları yazarkende uyusun diye ( bir saat uyutmaya çalıştıktan sonra) bıraktığım yatağından sesi geliyor şimdi :) muhtemelen çoraplarını çıkarmış,karyolasına bitişik şifonyerin çekmecelerini dağıtmış ve üstünede yastıkların kılıflarını çıkarmıştır :))
Daha üç ay öncesine kadar 13,00 gibi uyuyan çocuk artık saat 15-16,00 da binbir emekle ancak uyutulabiliyor.Bilemiyorum en azında bikaç ay daha zorlamaya çalıştım,çünkü henüz daha 22 aylık ama sanırım artık pes edicem.Gerçekten çok zorluyor beni, özellikle son günlerde.Buna karşılık gece uykusu mükemmel ama,kesintisiz sabaha kadar uyuyalı aylar oldu.Demekki yetiyor ve öğle uykusuna ihtiyaç duymuyor,ihtiyacı olan çocuk uyur değilmi ? Cıkk bizimki uyumuyor işte.


Ayları yakın olan kuzu anneleri sizde durumlar nasıl ?


(Not: Bu arada son iki günden neden hiç kare yok dersiniz ? Çünkü o hengamede hiç aklıma gelmedi,unuttum.Yolcu edip kapıyı çarptıktan sonra dank etti :))




23 yorum:

Feride dedi ki...

geçmiş olsun önce ..
2. olarak kırmızı t şörtü hala oluyor mu duru ya ..
3. olarak benim kızım itilen değil iten oyuncağını vermeyen taraf olduğu için bu konuda yorum yapamıcam ..
son olarak uyku konusu bizde de çok karışık bu aralar .. bir uzmana danışmak lazım belki de.. hepimize kolay gelsin ..

ayşegül dedi ki...

teşekkürler canım :)
2. biraz küçüldü ama giyilmeyecek gibi değil
3. valla bende biraz öyle olsun isterdim ne yalan söyliyeyim.

sanberk dedi ki...

canım geçmiş olsun mu desem iyi eğlenceler mi desem şaşaırdım valla :) neyse önemli olan Duru için değişiklik oldu :) yeni tecrubeleri kazandı:)
Canım seninle konuşmuştuk Dediğin gibi daha öncede Sanberk de en geç saat 13.00 uyumuş olurdu,sonra bu saç oylaydana sonra 15.30 ta kaydı ama şimdi yavaş yavaş 14.00 getirdim.Belki yine 13.00 gelir dye umudum var.
Aam dediğin gibi belki de Duru gece erken yatığı ve kesintisiz uyuduğu içn ona bu kadar yetiyor.Eğer toplam 12 saat uyuyorsa o zamn gündüz uyumaktan ihtşyacı duyamayabilir.
Ama birazkendi ailenize bakın.Eğer acil işim yoksa ben hala öğlenleri yarım saat uyurum.Yani hala o çocuk rejimim var ben de.Bu da ailemden kaynaklanır.Köyde erken kalkılır öğlen namzadan sonra 1 saat dinlenir.Herşey aışkandır bence.Sen uyumuyorsan o sana taklit etmek için o da uyumuyor.

alev ertürk dedi ki...

Bayıldım ben bu duru kızıma bikez daha :))) keşke benim yiğidimde birazcık duru gibi ılımlı olabilseydi tam tersine biz bu günlerde bırakın yaşıtlarını karşısına cıkan herkesi tekme tokata boğuyoruz tekme tokat lafın gelişi ama hakkaten cok hırcın benim kuzum bu günlerde,,neden oldu bi anlam veremedik ama inşallah gecici bir durumdur..

Tuğra'nın Annesi Emine dedi ki...

Hepsini değil.. o uzun gece uykularının yarısını bize verseniz olmasmı??
Gece uykumuz 4 saati geçmiyorda..Havalar ısındı artık gündüzleri uyumaması çok normal.Hem büyüdükçe gündüz uykularıda yavaş yavaş azalıyor.Gece uyuyor diyorsun belki yetiyordur.Uyumak istediğinde sen uyutmasanda bir yerde sızıyorlar nasıl olsa,zorlama bence..Yada öğlen parka falan götür yorulsun biraz,gelince de uyusun mışıl mışıl :)
Tuğra da sessizliğe alışkın, biri geldiğinde bizde sizin yoruluyoruz gürültüden ama sevdiğin insanlarsa gelenler katlanılıyor her şeye..ama yinede yaşasın sessizlik diyorum ben :))
Bıdığı öp bizim için..

Suzy dedi ki...

Bu minik sevgi pıtırcığına bayıldım:) Çoook tatlııı. Bileklerini boncuklarla doldur annesi, her nazarda biri kopsun:) Ben öyle yapıyorum Liloşa. Hem de lapis lazuliler, firuzeler... tam bir hanımefendi gibi ama gelin görün ki Lili'ye "üzüldüüüm" deyince sonuç aynı olmuyor sizinkiyle. Ayrıca da bizim de öğle uykumuz yok. Akıl verenimiz bol olsun bu hususta dertteyim ben de:(

iPeK dedi ki...

Duru iyiyimiş,hiç dert yanma bence.Maşallah de.Ece ne gündüz ne gece doğru düzgün uyuyor.Dr'na göre Ece'de uyku bozukluğu var,neler denemedik neler,bir türlü düzeltemedik.İnan Ece ve ben 24 saatte toplam 4-5 saat (deliksizde değil)uykuyla duruyoruz.sevgiler

Başak dedi ki...

Ayşegülcüm bu uyku surunu dönemsel bir durum bence.Adada da olmuştu.Büyüdükçe uykuya tercih edilebilecek daha eğlenceli şeyler olduğunu keşfedip uyumak istemiyorlar.Eğer dayanır ve taviz vermezsen kısa sürede tekrar düzene girer.En azından ben öyle yapmıştım ve işe yaramıştı.öpüyorum

Nihal M. dedi ki...

aferim duruya annesi...tam sevgi pıtırcığı. bizim düzenide o gelen giden misafirler bozdu eksik olmasınlar genede. şimdilerde zaptı mümkün değil. evde bi üçüncü kişi(dede)oluverince bile hemen değişiyor. mesela dün çok uysaldı ikimiz varken. (gerçi sabahladık hala ayaktayım ona bakarsan hastalık durumlarından ama...)
uyku konusunda bizimde pek bi yerleşikliğimiz yok. genelde haftasonları iki uku biri sabah şekerlemesi 40 dklık on onbir arası. biride 3 5 arası...haftasonları sabah uykusunu biraz kaldırıp 12ye doğru uyutuyorum. tek uykuyla idare ediyor ama o zamanda bir saatte uyanıyor bazen.bende anlayabilmiş değilim sorunu...

gökyüzününelleri.blogspot.com dedi ki...

maşallah kızınız çok tatlı allah nazarlardan korusun

Deniz dedi ki...

yok yok düzeni bozuldu diye uyumamıştır. Daha geeçen gün Feride'yle sizinkileri uyuttuğunuzu yazmamış mıydın, yanlış mı hatırlıyorum :)

SERRA dedi ki...

merhaba bloğuma hoşgeldin ayşegül
kızın duru çok tatlı maşaallah, güzel paylaşımlarda buluşmak üzere..

maiDerin dedi ki...

Merhaba! bloğuma sefalar getirdiğinizi belirtir, Sevgi pıtırcığınızın yanacıklarından öperim :))
Sevgiler...

ZEYNEP dedi ki...

Onca kargaşadan sonra Duru da dinlenmiştir. Çocuklar kendi düzenlerini ariyorlar, uykuya direniş de düzen değişikliğinden olabilir. Ama sürerse bence de israr etmeyin, ihtiyaç duymuyorsa neden uyusun, ayakta kalıp dünyayı keşfe devam etmek varken :)

ayşegül dedi ki...

fikriyecim yok uyumuyorum ben gündüz ama onun kadarken bilemiyorum anneme sormam lazım :)

alev, sanırım kız çocukları azda olsa daha ılımlı oluyolar.ama hepsinin hırçın olduğu zamanlar oluyor elbette durununda oluyor.yiğittekide geçicidir büyük ihtimalle.

emine emziriyosan yada gece besliyosan o yüzdendir kalkmaları.4 saat kısa gerçekten inşallah bikaç aya daha iyi uyur.
gezdiriyorumda dakikalarca parkada götürüyorum ama banamısın demiyor,şöyle koltukta
yorgunluktan sızdığını bilmem yani.

suzy hoşgeldin,çok teşekkrüler.liloşuda çok öpüyorum :) dedimya duru çok duygusal ben numaradan ağlasam oda ağlar.sulugözlü anasına çekti sanırım :)

prenses,sizin baya zormuş ya.bende çok uykusuzluk çektim ama bizimki gazdan dolayıydı gaz geçti sorun bitti çok şükür.inşallah kısa sürede uyku probleminiz çözülür,uykusuzluk gerçekten çok zor.

başakcım tabi ada yemek yerken bile uyuyor duru nerdeee :)) valla pes etmemeye çalışıyorum ama zor görünüyor.öğlen uyusada yoğun uğraşlarım sonucu,uzun uyuduğundan gece uykusu çok geçe kalıyor hepten denge bozuluyor.

ayşegül dedi ki...

mayacım aslında bizim misafirlerden çok önce başladı bu durum.bakalım uzatmaları oynuyoruz şimdllik.uras iki kere uyuyor demek maaşallah diyeyim.

gökyüzünün elleri,hoşgeldin :) çok teşekkürler.
tatlı olmayanı yokki bu bücürlerin :)

denizcim doğru hatırlıyosunda,uykusu gelip ihtiyaç duyduğu için değil,benim bi saat sallamamdan sonra başka çaresi kalmayıp uyuyor oda herzaman değil yani canı isterse :)

serra hoşgeldin sende bloğuma :) çok teşekkürler,bol paylaşımlar diliyorum.

maiDerin hoşgeldin,bizde pıtırcıkla seni öpüyoruz :)

zeynep ısrarda ediyorum aslında ama şiddetle uyumayı reddediyor.sabah 7,30 da kalkıyor akşam 10 a kadar hiç uyku belirtisi göstermiyor,ben yatsam uyurum yav o nerden buluyo bu enerjiyi anlamıyorum.
dedimya uzatmalardayız,baktım hep böyle gidecek onun içinde benim içinde en iyisi öğlen uyumayıp akşam erken uyuması olacak sanırım.
sevgiler...

maiDerin dedi ki...

:)) benden Duru Hanım'a bir oyun! :)) beğenecek misiniz bakalım :)

Tuğra'nın Annesi Emine dedi ki...

Ayşegül; ne emiyor nede gece besleniyor.Sadece oyun oynamak istiyor :)
Yatış saatimiz gece 2, kalkış saatimiz sabah 6!
Geri kalan zamanlarda da düzensiz kısa uykular. Yani beterin beteri var canım! Sen haline şükret. 17 aydır deliksiz uyku ne demek bilmiyorum inan.Doktorumuzla birlikte denemediğimiz yöntem kalmadı. Katlanması dayanması zor birşey, sabır diyorum her zaman, bakalım ne zaman düzene girecek :(
Öp bizim için uyuyan güzeli :)

R. Berin Tuncel dedi ki...

bizde de aynıları yaşanıyor zaman zaman. akışına bıraknak en güzeli. sevgiler :)

abide berkman dedi ki...

Geçmiş olsun :) Büyüdükçe gündüz uyumaması normal.Parka falan çıkın belki yorulunca uyur.Geceleri uyuyorsa çok şanslısın.Ben 18 aydır her gece kalkıyorum.Deliksiz bir uykuya hasretim.

ayşegül dedi ki...

maiDerin anlayamadım canım ne oyunu :)

eminecim yaa nasıl dayanıyor uykusuzluğa o tosun paşa.gündüz uykusunu bire indirsen dicem ama mutlaka denemişsinizdir herşeyi.allah kolaylık versin canım, bu zor sürecin kısa olmasını diliyorum.

sirar hoşgeldin,bende çok uğraşmayacağım artık, bugünde uyutmayı denedim ama uyumadı yatağına bıraktım sonrada sesi gelmiyor ama hiç ümidim yok.


abide sağol canım :) insan yalnızlığa sessizliğe alışınca daha zor geliyor kalabalık.
bende çok uykusuz kaldım,benim kız bir gaz bombasıydı ve sanırım literatürde bir istisnaydı ama bitti gitti çok şükür(dahadamı gitmesin dimi iki yaşında olacak nerdeyse:))

maiDerin dedi ki...

http://oyuncocugundunyasidir.blogspot.com/2010/05/renkler.html?showComment=1274726822388_AIe9_BEqk74Ui3y6gboJR57a2JBzbqBE5BYQuRy0WoebAUBj6-Fd8UlE8iR2S0QLO8_QkXPGhq0piGTtbRyqsMW99at2OSWFAI15IxFBUWZ9OSd1vS-thRdHfDdWrjuLyT0RQ-wBX3gYCoBC-VSdrO0Vjwz83h3jW-uCbCeG6klt45DHXp2ebmQDGa4LKmxIccGPlq6dqPahESce47Kemz0Q2gOj67pre_x21ENNAnAyiafv0zMr7ro bu oyun :)

füsfüs dedi ki...

ayşegülcüm defne 18 aylıktan beri öğlen uyumuyor. dediğin gibi son zamanlarda çok ama çok zor uyuyordu zaten, öğle uykusu geç olunca gece de çok geç uyuyordu. öğleni sonra kendi bıraktı. geceleri de duru gibi kesintisiz uyuyor zaten, ben de yetiyor demek ki diye düşünüyorum